keskiviikko 14. marraskuuta 2012

22. Mikä tekee Perniöstä mahtavan leiripaikan?

Nyt on tullut taas aika varailla ensikesälle leiri, ja päätin tehdä tällaisen postauksen jossa kerron vähän lisää Perniöstä! Osa lukijoista tietääkin, että vakioleiripaikkani on Perniön ponitalli, tutummin Perra. Mutta miksi juuri se?




Ensimmäisen kerran kuulin Perrasta kaveriltani, joka oli lukenut ilmoituksen Hevoshullusta ja ehdotti että hei, mennään kokeilemaan tätä paikkaa. Vuonna 2007 koitti siis ensimmäinen leirivuoteni siellä, ja se veikin heti mukanaan! Menisin ehdottomasti ensivuonnakin, mutta rahatilanne ei taida Nickestä johtuen antaa periksi. Yritän kuitenkin päästä keväällä viikonloppuleirille :)





Perniö jakaa vahvasti mielipiteitä puoleen ja toiseen. Osa ihastuu täysin, osa ei niinkään (ja loput päättelevät nettikirjoitusten perusteella). Ponit ja hevoset ovat aivan mahtavia! Melkein kaikki kisaavat aktiivisesti seuratasolla, mutta osa myös aluetasollakin. Itseasiassa  Vaavi, Cacru, Lady, Rikse, Buce ja Sissi ovat kisanneet kansallisissa metristä ylöspäin, joten taitoa ei puutu. Miten sitten kouluratsastus? On totta, että Perra on painottunut enemmän esteisiin, mutta se ei tarkoita etteikö kouluratsastaja viihtyisi paikassa. Nimittäin kaikki hevoset ja ponit osaavat näyttää taitonsa myös koulupuolella jos sitä vain osaa vaatia. Leireillä jaetaan hoitoponit, ja niitä saa toki toivoa. Voit myös ottaa kaverin kanssa yhteisen! Tallissa on lista, josta näkee saako hoitsuasi syötellä. Vaikka ei saisikaan, ei huolta, kuka vaan voi syötellä ketä tahansa listassa olevaa ponia :)







Perran opetuksesta on myös paljon "väittelyitä". Itse arvostan leiripaikassa rentoa meininkiä, eikä minua houkuta hikitreenit kuumana kesäpäivänä. Opetus on kannustavaa, muttei niinkään taitojen hiomista. Tosin esteillä pääsee harppauksin eteenpäin, sillä tehtävät ovat monipuolisia ja omien taitojen mukaan pääsee hyppäämään korkeampiakin, jos vain haluaa. 








Kaikki leirit ovat toiveleirejä, eli saa itse päättää mitä haluaa mennä minäkin päivänä! Se on suuri plussa. Tekeekö mieli viilettää esteiden yli, vääntää koulua, ihastella hienoja maastoja vai onko kentien leikkitunnin paikka? Pieni rajoitus on se, että esteitä saa hypätä vain kerran päivässä, mutta eiköhän se riitä ;) Saat myös toivoa kenellä haluaisit mennä! Yleensä ne toteutuvat, varsinkin jos hevosta/ponia ei toivota niin paljoa. Jos et tunne heppoja, voit sanoa esimerkiksi "pieni ja rauhallinen", tai "reipas ja luotettava hyppääjä", opettaja katsoo sitten sinulle sopivan. Kätevää, eikö totta? :) Vaikka leiriläisiä on paljon, hevoset riittävät hyvin!





Kiva mahdollisuus on itsenäiset tunnit. Voit tuuppailla omaan tahtiin ilman opetusta. Sen voi myös käyttää hyväksi kaverille tunnin pitämiseen, jos sattuu haaveilemaan ratsastuksenopettajan ammatista! Ota vaikka mukaasi vähän kokemattomampi kaveri, ja vie häntä eteenpäin kohti kouluratsastuksen saloja, tai sitten toisinpäin, pyydä jotain kokenutta kaveriasi opettamaan. Varmasti kehittävää molempien kannalta, sen voin todeta itsekin ;) Maastoissa laukataan kovaa, etenkin tallille päin! Sen varmistat ainakin sillä, että toivot reipasta maastoa reippaalla ponilla ja hankkiudut kärkijoukkoihin. Mikä onkaan sen ihanempaa kuin kiitää kiitolaukkaa pitkin metsäteitä, se on melkeinpä unohtumaton kokemus!






Ruoka on kaksi kertaa päivässä, ja todella hyvää. Sitä saa yleensä myös toivoa. Valitettavasti Perrassa ei ole uittomahdollisuutta, mutta uimaan silti pääsee. Ranta on noin kilometrin päässä, ja siellä on ihana käydä viilentymässä ratsatuksen jälkeen. Trampoliineja löytyy, samoin televisio jonne voi kerääntyä iltaisin katsomaan leffoja. On myös saunamahdollisuus, ja tottakai kaksi sisävessaa. Jos haluat suorittaa merkkejä, on myös teoriatunteja, mutta ne eivät ole pakollisia. Nukkumapaikkoina toimivat kartano, linna ja 3 kahden hengen mökkiä. 





Tallilla on myös koira, Pamela, joka on todellinen iso nalle! Joka ilta hevoset ratsastetaan ilman satulaa laitumelle, ja aamulla ne haetaan takaisin. Leirin päätteksi järjestetään leirikisat, jotka yleensä toivotaan esteiksi. Sillon saat itse päättää estekorkeuden, tottakai realistisesti. Jos hyppäät yleensä 50cm, ei ole järkeä mennä 80cm rataa, opettaja kyllä tarpeen tullen muuttelee korkeuksia suuntaan tai toiseen ;D Kaikki saavat ruusukkeet ja todistukset. Tottakai leiriin kuuluu myös leirikaste!






Pamela
Heppojen hakua laitumelta




Vaikka hinta ei olekaan mikään halvin, se on sen arvoinen! Leireillä on aina mahtava yhteishenki, ja siellä viihtyvät kaikenikäiset. Sekin kertoo jo jotain, kun itse olen ollut siellä joka vuonna 11 vuotiaasta 16 vuotiaaksi! Tulipa pitkä postaus, mutta toivottavasti joku sai tästä vinkin. Jos on jotain kysyttävää, kysykää rohkeasti! Esimerkiksi -ah niin ihanassa- Hevostalli.netissä liikkuu ties minkälaista puhetta, vastaan mielelläni herääviin kysymyksiin :) 
Tässä vielä Marin tekemät vuosien 2011 ja 2012 leirivideot, mun kanavalta löytyy myös tänvuoden :) Kivempi varmaan katsoa Youtuben kautta tai koko näytöllä?





62 kommenttia:

  1. Mä voisin mennä tonne, mut toi paikka on liian kaukana :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi ei :( no toivottavasti löydät jonkun muun kivan :) !

      Poista
  2. ihana tää postaus!:) ite olin ekaa kertaa perrassa viimekesänä! vaikka matkaa oli se 2 ja puol tuntii ja hintaki oli korkee nii pakko sanoo et kyllä oli sen arvonen paikka!:) haluisin ehdottomasti mennä ens vuon uusiks mut tällä hetkellä meiä rahatilanne vähä huono:( mut jos oot menos ens vuonna nii mihkä niistä meet?:)
    ja muuten löysin sun blogis vasta ny ihan sattumalta youtuben kautta ja ihastuin heti! sait uude lukijan!:)
    jos kiinnostaa nii käy kattoo munki blogi ja liity jos haluut:)
    http://saaraasofia.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos paljon! :)
      Aika epätodennäköstä että kesällä pääsen niin en oikeen osaa sanoa :/ mutta meen varmaankin huhtikuussa esteleirille! :)
      Ja kiitos tosipaljon lukijaksi liittymisestä, käyn kurkkaa sun :) !

      Poista
  3. Kiitos vaan hirveesti tästä postauksesta. Nyt tuli hirveä hinku leirille! >:( :D Olen menossa tuonne hiihtolomaleirille, ja en ole käynyt kyseisessä paikassa ennen. No, muutama kuukausi vielä täytyy jaksaa odottaa... Hyvä postaus ja hienoja kuvia. Kattava tietopaketti kaikenkaikkiaan :)

    Kävin ennen leireillä Pihlavan ratsastusriihessä. Sitä monet haukkuivat netissä ja ties mitä, mutta kävin ainakin 8 leirillä kyseisessä paikassa ja... No, sinne kun saavuin pihaan, tuntui kuin olisin tullut kotiin.

    Samanlaista fiilistä ei varmaankaan kovin äkkiä löydy vieraalta tallilta vieraiden ihmisten keskeltä, mutta hinku leirille on niin kova että jotain pitää yrittää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah! :D
      Noniii, pidä hauskaa leiriä! Jos on mitään kysyttävää hepoista tms niin antaa tulla vaan!

      Ja mä niiiiiin tiedän ton fiiliksen! Sitä tunnetta ei vaan voita mikään kun ajaa pitkän matkan leiripaikkaa ja pääsee sinne pihalle ja ah ♥ kauhistuttaa jo ajatella jos se jää tältä vuodelta pois :(

      Poista
  4. Voivoi, tuli kauhee hinku taas päästä Perraa :( Ärsyttää vaa, ku se on nii kallis, ettei meinaa enää varat riittää siihe suuntaan...Se on kyl ainoo ja oikee leiripaikka. Tuli taas todettuu viime kesänä, et muut tallit ei vaan sovi mulle :D

    VastaaPoista
  5. Kiva postaus! Itekki tein tällasen hetki sitten omasta tallista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. heh, se olikin yks tän postauksen innottajista ;D

      Poista
    2. Haha, kiva että siitä postauksesta oli jotain "hyötyä" :DD

      Poista
  6. voi että nyt alko kauheesti tekee mieli leirille !! :D aivan mahtavan oloinen paikka, rakastuin tekstin pohjalta täysin <3 Itse tahtoisin joskus juuri panostaa kunnolla esteisiin, kun ei kamalasti ole siihen ollut mahdollisuuksia ... harmi vaan että paikka taitaa olla suhteellisen kaukana :/ missä tarkalleen talli sijaitsee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja mahtava onkin ;D Harmi jos on liian kaukana :( Tarkka osoite on pitkänjärventie 51, 25500 perniö. Juna-asemalta saa ilmaisen kyydin kyllä talllille, jos sitä kautta pääsee :)

      Poista
    2. Varmasti! no joo Etelä-savosta pikkasen tulis kyllä matkaa ... :PP

      Poista
  7. IINAA! Seuraavaks ku mä nään sut niin sä kuolet>;/ Varmaan ihantahallas teit tän postauksen ja kohta äiti varaa leirin ja mä lasken päiviä ja siihen on nyt viel niin pitkä aika MUUUURRRRRRR!!!!!!>;(♥
    Ehkä mä annan sulle anteeks...:(♥
    Mä tykkäsin mennä maastossa Fopella, ja ilman satulaa Ade oli paras mut m ut mujt nyt... Nyt se on kuollu;(
    Perniö on niin ihana. Etkö sä vois säästää ni pääsisit, meinaan vaan et jos mä olisin sä, ni tulisin hulluks.. Mut ei kai mul muut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hhahaa ihana :D:D:D ♥
      ja perra on paras! Ja mä oon tullu jo hulluks :((

      Poista
  8. http://viidmaa.blogspot.fi/2012/11/105-liebster-blog.html haaste blogissani :-)

    VastaaPoista
  9. Tosi kiva postaus, kiitos! Itse tekis hirveesti mieli kokeilla kesällä Perraa. Ainoa ongelma on se että täytän kesällä 18, ja luulen että alan olemaan jo liian vanha leireille. Tiedätkö järjestääkö Perra "sennu" leirejä? :) kiitos tosi paljon jos vastaat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Eii oo erikseen sennuleirejä :/ Mutta voithan sä koota jonkun porukan ja vmenkää yhdessä jollekkin leirille, on siellä vanhempiakin ollut! :)

      Poista
  10. hehehee oon päässy edustaa!! mut tää on sika kiva postaus :) <3 perra <3

    VastaaPoista
  11. mahtava tallimainostuspostaus :)) oli kiva lukea tätä ja kuulostaa mukavalta tallilta :)

    VastaaPoista
  12. hei tiiätkö et minkä ikäsiä suunnileen tulee niille leireille ? kun en viihtis mennä hirveen pienten kaa :D .

    VastaaPoista
  13. Tiedätkö saako oman hevosensa kanssa mennä? :)

    VastaaPoista
  14. Kas, mäki oon päässy kuvaan :D

    Tekis kyllä itekki mieli mennä leirille mut ei vaan oo varaa. Vois joku viikonloppu käydä irtotunnilla mut ei oo kyllä nyt siihenkää varaa :D

    Ja noille ikäkyselijöille, ite olin viimeks 21-vuotiaana leirillä. Menisin ens kesänäkin, 24-vuotiaana, jos vaan olis rahaa.

    VastaaPoista
  15. Nyt taisi juuri mennä viivan ensi kesän suunnitelmat uusiksi. Tuolla Perniön suunnalla vaikuttaa olevan niin mahtavat maisemat, että se olisi varmasti vierailemisen arvoinen paikka. Tässä on tosin yksi mutta: hyväksyttäisiinköhän minut siellä, jos menisin keppihevoseni (tai oikeastaan moppihevosen) kanssa vai syrjittäisiinkö minua jo pelkästään sukupuoleni takia?

    P.S. Onpas sulla hieno blogi! Viiva tykkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viiva, mukavaa että eksyit tännekkin! On hienot maisemat ja tottakai noin kohtelias mies otetaan mukaan! Kerro sitten ajankohtasi kun menet niin tulen tervehtimään.

      Poista
  16. Moikka , sin blogi on aivan ihana ja oot tosi kaunis . Uuden lukijan sait !
    mun blogi tuossa jos haluat käydä kurkkaamassa :)
    http://amanda-fara.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  17. Mulla on yksinkertainen ratkaisu sun ongelmaan: mene töihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikeen pysty olee töissä koska koulu, mutta teen satunnaisesti tallitöitä :) Ja kesätöihin meen taas mutta mulla menee oikeesti paljon rahaa Nickeen ja haluisin käyttää sitä myös johonkin muuhunkin.

      Poista
  18. Tulen kertomaan oman mielipiteeni perrasta, näin anonyyminä ettei tutut tunnista tätä kautta ;)
    Kun mentii sinne kaverin kanssa, niin ei kovin hyvä vaikutelma tullut.. Pihat epäsiistejä, huono saapuminen: kukaan ei tullut esittelemään paikkoja tai sanomaan tervetuloan. Samoin myös lähtiessä, sanottiin heipat niin kukaan ei vastannut..
    Paikat oli hyvin epäsiistejä, huoneessa hais kissankusi jne.. Muut tytsyt nauro seläntakana, joka vaikutti ilmapiiriin (valmennettavat oli osana, tämä kyllä ei ole perran vika). Opetus oli liian lepsua makuuni, mut hepat onneksi mukavia. Joku hyvä plussa sentään!
    Yöllä ei saanut nukutuksi koiranpentujen haukkimisien takia ja ohjaajat jätti ilmeisesti verhot vahingossa auki..... Nähtiin kaikki heidän puuhailut vahingossa tullessamme maneesilta..
    En myöskään saanut paljon kavereita (muutamat hyvät!) vaikka muilla leireillä on helposti syntynyt ystävyys-suhteita. Entiiä mistä sitten johtui..
    Myös heidän poikansa ehdotteli kaikennäköistä rivoa, häiritsi hevosia ja tunteja.
    En itse menisi uusiksi tänne ): vähän oudot ihmiset jne..
    Tämä on oma mielipiteeni, minkä esitin ehkä vähän jyrkästi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No harmi etä jouduit tollaselle leirille! Kaikki kyllä mitä mä oon ollu ja mitä oon kuullu on ollu hyväilmapiirisiellä leirillä :)

      oot ilmeisesti ollut 2010 leirillä koska se oli vähän huono vuos koska omistaja oli just eronnut ja oli vähän säätöä, mutt kaikkina muina vuosina on taas ollut normaalia ja hyvää toimintaa.

      Poista
  19. Vaikuttaa tosi kivalta paikalta ja oon ite kans miettiny jos ens vuonna menis:)
    Mut onko leiriavustajia? Jos on, niin minkä ikäsiä yleensä?
    Ja onko paljon sellasia jotka tulee sinne yksin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa!
      Joillain leireillä on, about 14-16v., ite en oo ikinä ollu sellasella leirillä jolla olis ollut :)
      ja on myls yksinmenijöitä, pääsee hyvin porukkaan ! :)

      Poista
    2. Ootpas, 2010 :D Tosin olin sillon enemmänkin töissä enkä leiriavustajana mut kuitenkin :D

      Poista
    3. Aa nii, en laskenu sua kai silleen leiriavustajaks vaan apulaiseks tai jotain :D !

      Poista
  20. voi kun ratsastat kuvien perusteella kauniisti :) vaikuttaa kivalta leiripaikalta!

    VastaaPoista
  21. Vastaukset
    1. no niinkun tossa tekstissä lukee nii en kesällä, koska ei oo rahaa Nickestä johtuen :/

      Poista
  22. Ihana postaus, ja ihana paikkakin :) Olin perras viime kesänä ekaa kertaa, se oli ihan paras paikka mis oon ikinä elämässäni käyny !! <3 Hevoset ihanii, tunnit tosi kivoja koska en itekkää tykkää mistään hikitreeneistä, vaa just tommosist rennoista ja hauskoista :) Ruoka oli ihan sairaan hyvää, luulin aluks et vaan jtn perus kotiruokaa eli esim. makaraoonilaatikkoo, perunaa ja lihaa yms. mut meijänki leiril oli yhtenä päivänä tortilloja :D Sit kävin myös nyt syksyllä yhellä esteleirillä, se oli kans tosi kivaa mut mursin kyl siel käteni ku tipuin volnalta :/ muuten se leiri meni tosi hyvin kans :) Meen seuraavana kesänä kans tänne, on varattu jo paikat kamun kans enkä malta oottaa !! :) Toivottavasti säkin pääset ens kesän perraan, jos pääset ni tekisiks siitäki jonkun postauksen tai tämmösen ? :) Se olis iha sairaan kivaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niiimpä, ihan huippupaikka!! :) Meen keväällä todennäkösesti viikonloppuleirille niin postaan siitä sitten :)

      Poista
  23. ihana (: tuli iha itellekki hinku tonne :D ! voisitko mitenkään ajatella et tekisit lepuskista samanlaisen et kertoisit opetuksesta ja tällee ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitti! ja en oikeestaa ku siin ei oo oikee mitää suositeltavaa enää :DD

      Poista
  24. Hmm, uskaltaisinkohan lähtä kaverin kanssa tonne Perraan leirille :3 Kauhee hinku ois, kun paikka näyttää tosi kivalta, mutta tosiaan asutaan täällä Oulun seutuvilla :D Sait muuten uuden lukijan!

    VastaaPoista
  25. Saako tuolla muuten viedä kaikkia koiria lenkille, tiiätkö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voitko vastaa?:::)

      Poista
    2. sori, en ollu huomannu :D
      Pamelaa saa, muttei niitä pikkukoiria :)

      Poista
  26. ite oon ollu kerran tuol Perralla ja tänä vuonna uudestaa! (:

    VastaaPoista
  27. Saaks Bucea ottaa hoitoponiks leiriläiset? :)

    VastaaPoista